Alaca Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na ‘Alaca Mor Soğanı’ patent tescili için yapılan başvuru onaylandı. Kaymakam Hicabi Aytemür ve Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu başkanlığındaki heyet Ankara’ya giderek “Alaca Mor Soğanı” patent belgesini teslim aldı.
Geçtiğimiz aylarda “Alaca Mor Soğanı” coğrafi işareti almak için müracaat eden Alaca Belediyesi, ilk etapta Alaca Mor Soğanının laboratuvar analizlerini yaptırmış, analiz sonuçlarına göre kendisine has dokusu ve özelliği olduğu tespit edilmişti. Daha sonra ise Alaca Mor Soğanını görsel tarihini oluşturmak üzere görsel çalışmalar yapılmıştı.
Alaca Mor Soğanının coğrafi işareti alınması için Kuyuluş Köyü’nde saha çalışmaları gerçekleştirilmişti. daha sonra ise sözlü tarih oluşturma çalışmaları yapıldı. Bütün bu çalışmaların sonucunda Kaymakam Hicabi Aytemür, Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu, Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Arslan, Belediye Meclis Üyesi Birsel Başaran, AK Parti İlçe Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Bayrak’tan oluşan heyet Ankara’ya giderek Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar’ı ziyaret etti.
Ziyaretin ardından düzenlenen törenle Kaymakam Hicabi Aytemür ve Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar’dan Alaca Mor Soğanı’nın patent belgesini teslim aldı. Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu, Alaca Mor Soğanı’nın tescil sürecinde kendilerine destek veren başta Figen Konak Marka, Patent ve Danışmanlık Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi Müdürü Figen Konak ve ekibi olmak üzere, herkese teşekkür etti.
Uzun bir sürecin ardından tescil belgesini aldıklarını aktaran Başkan Şaltu, “Alaca Mor Soğanının ülke çapında tanınırlığını artırmak ve mor soğanının ekonomik değerini artırmak için coğrafi işaret almamız bizim için önemliydi. Çabalarımızın karşılığını aldığımız için mutluyuz. Alaca Mor Soğanı’nın patenti ilçemize ve tüm çiftçilerimize hayırlı olsun.” dedi.
NEDEN COĞRAFİ İŞARET?
Coğrafi İşaretler ve Geleneksel Ürün Adları, ürüne pazarlama gücü katar. Ürünün gerçek üreticilerini koruyan kolektif bir hak olduğundan kırsal kalkınmaya aracılık eder ve ülke ekonomisine de katkı sağlar. Ayrıca bu korumayla sahte üretimlerin engellenmesi mümkün olduğundan, ürünün gerçek üreticisinin yaşayabileceği olası kayıpları da önlemiş olur.
“Coğrafi İşaret” ve “Geleneksel Ürün Adı”nı tescil ile korumanın amaç ve faydalarından biri de bu tescil ibarelerinin gerekli özelliklere sahip olmayan sahte ürünler üzerinde kullanılmasının önüne geçilerek tüketicinin yanıltılmasına engel olunmasıdır. Dolayısıyla tescilli ürünün ününden haksızca faydalanılması da engellenmiş olarak tüketicinin korunmasına yardımcı olunmaktadır.
Ekonomik faydalarının yanı sıra Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adları, kültürün korunması açısından da yüksek öneme sahiptir. Bölgelere özgü üretimleri tescil yoluyla korumayı ve yok olmalarını önlemeyi amaçlar.